Sunday, February 21, 2010

A Good Sister Gives (Good) Advice

A piece of advice for my younger little sister, Adlin before she enrolled into the pre-school last January.

Me: Alin. Nanti Alin 5 years old masuk skolah PASTI, Alin kene kawan dengan semua orang tau... Alin tak boleh lah asyik kawan dengan girl... saje. Alin kene lah jugak kawan dengan boy tau. Kite kene kawan dengan semua.. Boy ke.. Girl ke.. Same saje.. Okkei??


Seemed like she managed to fit in just fine in her school. She made friend with a boy named Danish. She always told me about him. Sometimes when I teased her, she smiled shyly.





Though I was glad to be able to offer her meaningful words of wisdom, turned out my Mom did not think so.


Umi: Ain, ape awak ni ajar adik kawan dengan laki. Kecik-kecik lagi dah ajar macam tu, nanti bile besar jadi makin teruk pulak. Orang dari kecik la ajar jangan bercampur, pegang pegang dengan laki. Ni tak.. Terbalik.


Kak Nor: Huh. Ikut sangat la kepale Ain tu. Nak suruh bile besar Alin jadi macam dia la tu..




Oh Okay. Maybe I offered a wrong piece of advice. Maybe.


Maybe I should offer the advice at time when she turns 18 instead.



So I offered to mend my statements back.


Me: Alin. Kite tak boleh kawan dengan boy tau. Pegang pegang pun tak boleh. Haram, dalam Islam tak boleh pegang boy... Alin kawan dengan girl je okkei?


Adlin
: (sulked) Tapi dulu Kak Ain kate kene kawan dengan sume orang?


Me: Err.. tu dulu. Salah salah. Tak boleh.. Umi kate tak boleh. Kite tak boleh kawan dengan boy..
Girl saje boleh.

Adlin: Alaaahh... (sad face)





Me: Tapi.... Danish tu comel tak???





ps. I just couldnt help it, you know. Dont blame me.

10 comments:

  1. danish tu comel kot. thats y ur sis wnt to make friend with him. XD

    ReplyDelete
  2. mimpygsmprna. yeahh right.... :D

    frshm. ehehehe i bet he is. XD

    ReplyDelete
  3. haha ape ni bg advice cmtu kat budak2.

    ReplyDelete
  4. sengal la ko neyh..adeyh... =.=!

    hareeemmmmm....!!!

    ReplyDelete
  5. a.afiq. alah bukan slalu. nanti bile dye besa dye paham la tu.. XD

    nad. nak buat camne beb, kesilapan yg tidak disengajakan.. ahax~

    ReplyDelete
  6. sengal. 1st word yg terkeluar after bace nih.. =D

    ReplyDelete
  7. sy tau nape awk advise cam2..coz when u r in 2ndary skul , u r not much talking with da boy rite..u just ignoring them...:-)so, u hve an experience bout it...hopefully it is good n myb there hve a bad things also..just an opinion.:-)luv u cpah..hehehe..

    lots of <3....
    ~hana~

    ReplyDelete
  8. jbah. ahahhaha. agak ar.. mood sengal. entri pon jadik sengal gak.. :D

    hana. ahshaha maybe kot. saye kan pemalu hana.. mcm tak kenal je... ;D miss u too. :)

    ReplyDelete
  9. pah~ hahaha... pnat aku glak bce post ni~ :P

    ReplyDelete