Tuesday, May 25, 2010

Lagu Sekolah

Semalam adik aku menyanyi la satu lagu pasal nombor, dye baru blaja kat sekolah dye.

Aku pon tertarik la dengan bait2 lirik lagu tu, aku suruh lah dye ajar kat aku.


Dye nyanyi, aku tulis kat buku:

Yang bulat itu kosong, Satu pula tercacak, Dua seperti itik, Tiga mulut ternganga, Empat rumah tak siap, Lima si perut buncit, Enam si mata kail, Tujuh cangkul Pak Mat, Lapan si cermin mata, Sembilan pokok taugeh, Sepuluh rumah dua.


Beberapa minit kemudian, aku pun dah hafal lagu nombor ni. Kitorang pun nyanyi sama2 dengan gumbiranye.


Pastu adik aku cakap kat aku, "Kak Ain, Kak Ain ade tak blajar lagu ape2 kat UIA. Alin pun nak blajar jugak..", kata si Adlin dengan muka yang penuh minat.


Aku dengan selambanye pun berkata, "Ade2. Alin dengar ye.."


Dan terus menyanyikan lagu ini:

Let us come along and get together, Affirm our faith in God and the Messenger, Light the flame of love in Him, Warm and brighter, Hold the rope and trust in him forever... Divided we.ll fall, United we stand....


Tersekat sekat lah jugak aku nyanyi lagu tu. Tak ingat sangat lirik dye, tapi sempat la jugak aku nyanyi sampai part "...the Gate of Garden, Knowledge and Virtue.."


Lepas aku da abis nyanyi dengan penuh perasaan, Adlin pandang aku dengan muka yang confused amat.


"Kak Ain nyanyi ape tu? Alin tak paham la.."


Aku hanya mampu tergelak je. Alin oi, dah Kak Ain blajar lagu UIA jer kat UIA, nak buat camne? Huhuhu.

5 comments:

  1. What an adorable pair of sisters, hehe.
    Yeah, lagu tu je la yg I tau. LOL. Nama pun UIA kan? XD
    And I suka your mixpod song 'you're beautiful'!!! :DD

    ReplyDelete
  2. Haha. Betul3. :D
    Likewise. But I made a new playlist ady. Da boring da dgr lagu tu hari2. Thehehee. :)

    ReplyDelete
  3. bait-bait lirik lagu?
    sempat lagi menerapkan unsur2 tatabahasa ye. haha

    tahniah2 :)

    ReplyDelete
  4. hahaha tipu2 byk je lagu ko dgr kt uia.tp blaja sendiri la. haha
    btw, man man hani? since when? kih3

    ReplyDelete
  5. s.ali. haha. tenkiu3. :D

    dear cik eja. lgu yg self-taught blambak2 kot. aq igt nk nyanyi lgu Ring Ding Dong tpi full liriknya aku nggak tau sih.

    Am I That Easy? Hahaha tetibe je kn. aq pn xtau sjk bile.. XD

    ReplyDelete