Thursday, September 30, 2010

MDT

Nota: Post ini merupakan sambungan post sebelumnya. Harap maklum.

Majlis Berbuka Puasa di MPH
Kalau tak silap aku, termasuk yang ni dah kali ketiga aku menghadiri Majlis Makan Dalam Talam (MMDT) - 2 kali kat CFS and 1st time kat UIAK (short for UIA Kuantan, Duh)

Nak difikir-fikir memang amalan ni banyak kebaikannya, meh sini aku tolong listkan.

Faedah MMDT:
1. Mengeratkan silaturrahim - Tipikal reason lah ni. Dengan makan secara beramai-ramai, kita akan dapat 'feeeel' ukhuwwah sesama kita. Borak-borak, gossip-gossip, sampai kadang2 tu lupa waktu Maghrib da nak abis.

2. Makanan tak pernah tak cukup - Kita sama-sama tolong menghabiskan lauk masing-masing. Takde la mengakibatkan pembaziran. Talam pun sebijik untuk 5 orang, amatlah senang untuk dibasuh.

3. Membina daya berfikir - Khas untuk orang yang kuat makan, pengaturan strategi amat diperlukan. Kalaulah dalam satu talam, orang yang besar-besar makan bersama, alamat tak kenyanglah perut. 

4. Menambah selera makan - Orang kata, kalau makan ramai-ramai, selera makan makin kuat. Sebab tu orang perempuan tidak dinasihatkan untuk MDT selalu - nak badan jadik tembam??

5. Sepakat membawa berkat - Dua kepala lebih baik daripada satu. Buat kerja secara berkumpulan lebih baik daripada sorang2. Kita makan makanan yang sama, minum air yang sama, dapat berkat sama-sama, dan dapat sakit perut pun sama-sama!

Terima kasih kepada yang meninggalkan komen, MDT bukan Sunnah Nabi tetapi sebenarnya, makan secara berjemaah itu yang Nabi galakkan.


Berkumpul menghadapi hidangan dan makanan secara berjama’ah adalah suatu yang dianjurkan bagi kaum muslimin di samping akan mendapatkan keutamaan berdasarkan hadits berikut: 

"Berjama’ahlah dalam menyantap hidanganmu dan sebut nama Allah padanya, nescaya akan mengandung berkah bagimu" (Silsilah Hadits-hadits Shahih no. 664).

Sumber di sini

Wednesday, September 29, 2010

Dah baca ke?

RAMADHAN - 14th Zenith telah mengadakan satu majlis Khatam Quran di Masjid Kuliyyah Of Medicine (KOM), UIA yang dihadiri oleh pelajar Tahun Satu bidang Perubatan UIA. Mereka juga telah mendirikan Solat Tarawih secara berjemaah dan mengadakan Sesi Fotografi Batch. Program tersebut telah diadakan selepas tamatnya Majlis Berbuka Puasa di MultiPurpose Hall (MPH), bertempat di bangunan yang sama.

Wakil setiap PBL grup bergilir-gilir membaca surah. [ Sejuknya perut ibu yang mengandung :) ]
Sebenarnya, main point yang nak dihighlight ialah soalan ni:  Korang semua dah mengaji hari ini?

Nak yang lebih pedas: Dah sentuh ke Al-Quran hari ni?

Aku mengingatkan korang dan diri aku sendiri, untuk cuba menghidupkan amalan Mengaji Selepas Maghrib setiap hari. Yelah, buku2 manusia kita boleh pulak bukak untuk baca,  paham betul2 setiap baris ayat tu. Tapi buku Allah, takde la pulak rasa berkobar-kobar nak tengok. Baca pun jarang-jarang je. Nak kaji maksudnya, haram.. Tak rasa malu ke?

Mesej ringkas ini dibawakan khas untuk anda oleh Zen14 - 'Bekerja seperti kamu akan hidup selamanya, Beribadah seperti kamu akan hidup selama-lamanya'

Renung-renungkan dan, Selamat Beramal.. :)

Tuesday, September 28, 2010

Significant Ad

One of my favourite newspaper advertisements.


It.s not the face, but the inspirational words on it. :) 

Monday, September 27, 2010

Self-analysed Urine

Being in a same Lab group with the boys is never been easy. Other than the benefits of Early Practical Time and Short Queue when waiting in line to get apparatus, I think the Cons outweigh the Pros.

One of the Cons is closely related to the level of our maturity when we are dealing with the 'severe' Experiments.

For instance, we had our Urinalysis Experiment few weeks ago. And it was... gruesome.

1. Trip to the toilet

2. Dipstick test - Physical and Chemical Examination 

We (me and my friends) had to take a long pause (and deep thinking) before we decided to use the Diagnostick Strip, so it was understandable if we said that the time was not enough for us to proceed with the Microscopic Examination.  

Act professional and Pretend that you are just carrying a normal container. The liquid inside is not urine, but fresh apple juice. Surely you don.t find it difficult to examine.

I tried to imagine that, unfortunately it didn.t work.

*Lung Function Test is another example. But we asked for a separate table from The Boys. Life is definitely easier without them ;)

Sunday, September 26, 2010

HoHoHo Huddy :)

Dr. Cuddy: I know. I love you. I wish I didn't. But I can't help it. I'm stuck, House. I keep wanting to move forward. I keep wanting to move on, and I can't. I mean, my new house, with my new fiance, and all I can think about is you. I just need to know if you and I can work.

When I watched the last episode ( Ep 21: Help Me ) of House Season 6, I nearly screamed at him through my laptop screen, "House, you.re hallucinating! Again!" while punching and gritting my pillow, hoping that he.ll somehow realize that Cuddy.s presence was not real. Of course I know I.ll get to the ending soon, but still! He must be a fool to believe Cuddy.s actually standing right there in front of him.

The second House asks, "How do I know that I.m not hallucinating again?", I focused real hard at the screen, waiting for the answer.

Then Cuddy replies, "Did you take the Vicodin?" Of course not, the pills are still in his hands.

Only then I know it is absolutely REAL. House and Cuddy is now officially a COUPLE! How sweeet!!!

I slept that night, smiling. OMG! Huddy.s in the house, people!! :D

Holy Huddy
Images were taken from TvFanatic.com - a site for a TV Addict ;)

I know. Sweet, right?
House Season 7 Episode 1 was officially aired on 20th September 2010. But I think I.m gonna wait for the DVD Season 7 Complete Episodes to come out, only then I.ll get to watch  the whole back-to-back episodes. Downloading online is so troublesome. I just wanna know how the relationship.ll work between both House and Cuddy - 'Happily-Ever-After' Ending or not. God, the anticipation is killing me.

Yes. He is smiling.. :)

I always want House and Cuddy to be together, you know. And I hate Lucas. Now the engagement is off, I am totally excited.


Way to go, House!

Saturday, September 25, 2010

Kool Kitchen

My sister is sooo lucky. First, she got this, then she got this one from Phuket:

Kitchen Station Set
Why couldn.t I get cool toys like these during my childhood years? Arghh. Not fair not fair.

I.m 20, so I don.t have any strong reason to lay my hands on the toys.

Well, except when nobody.s looking.. ;) 

Friday, September 24, 2010

Masa Depan??


"Kapten, ko tau kalau aku tengok kau, aku pikir ko sesuai jadi ape?"

"Ape?"

"Ko sesuai jadi cikgu tadika, ajar budak-budak kecik melukis. Bukak la company sendiri, pastu ko jadi cikgu. Biasanya orang kaya-kaya je yang hantar anak-anak diorang belajar melukis. Ko bleh dapat untung banyak tu..."

Sally, Sally... hidup aku tidak semudah tu lah. Nak jadi cikgu Art, terus boleh jadi. Nak jadi Animator, senang je masuk MMU. Nak kahwin, cepat-cepat cari calon. Nak blajar main Guitar, boleh daftar gi kelas gitar. Nak kereta, terus dapat kereta.

Banyak mende kene consider. Banyak izin kena mintak. Banyak restu kena dapat.

Kalau ikutkan aku, boleh je nak buat suka hati, tapi Banyak masalah lah yang aku akan dapat nanti. Orang tua tua kata: Ikut hati mati, Ikut rasa binasa. Dah tu, nak ikut ape?

Ikutlah Iman. Setakat ni aku rasa boleh bersabar lagi. Nanti bila aku dah tak sabar.. Harap-harap aku dapat bersabar sampailah... ke hujungnya. Doakan aku ye, Sally.

Cara aku menjawab soalan Sally tu, menampakkan kematangan aku berfikir tak? Hehehe Sengal... Sengal.

Aku nak belajar untuk suka dan enjoy jalan yang parents aku pilih ni, sebab aku tau aku takkan rugi apa-apa pun kalau aku redha je. Well, rugi sikit kot kat Dunia ni. Tapi kat Akhirat aku takkan rugi, InsyaAllah. :)

Nak ikutkan hati, memang banyak perkataan 'Kalaulah...' yang aku bayangkan tiap-tiap hari. Tapi, nak buat macam mana... hidup kena teruskan jugak, ye tak Sally? :)

Thursday, September 23, 2010

5 Treasure Islands


Few weeks ago, I watched KBS.s Music Box Bank with Shadow, my sister. It happened to be FT Island Comeback Moment on Stage. And I was like, OMG FT Island! I.m not a die-hard-fan of this group, but I like them. :)

So I YouTubed the song. Turned out that Ft Island was the winner of the week in Music Bank (10/09/10). Whoa!

FT Island is a South Korean Boy Band consists of 5 members: Choi Jong Hun [Leader, Guitarist, Keyboardist], Song Seung Hyun [Guitarist, Rapper], Choi Min Hwan [Drummer], Lee Jae Jin [Bassist, Rapper] and of course, the adorable Lee HongKi [Lead Vocalist] :) When I first got to know about FT Island, I thought HongKi is the Leader, but it.s not him.  BTW, I think Jong Hun is more of a 'Leader Type' than HongKi. HongKi.s a bit... childish. :)

Love this song, it.s so catchy!


And as I browsed further, I found the English Cover of the song by Florey. It.s nice!


 

I just know FT Island sings Japanese songs also. They have released another Japanese single that has 3 tracks. It is called Brand-New Days. The other tracks are 'Music Life’ and ‘Treasure’. Here.s one of the song, have a look if you wanna hear they sing in Japanese language. :)


I know you wanna know more about the Korean stars and all, so bookmark these pages: http://www.dkpopnews.net/ and http://moonlightunes.wordpress.com/
Beware: If you are a fanatic of the Korean bands/stars, take a deep breath before you click the links. You might get too excited, causing your heart to beat rapidly - heart attack may follows.

OMG SHINee!!!! SHINee!! WAAAAHHH!!!

OK OK That.s out of the topic. 

Read TheStar yesterday, StarTwo section titled 'Hello Hallyu' and I luuurve it! Thanks Sharmila Nair, I totally love your article! ;)

Buat Si Tinggi ;)

"Pah, aku rendahkan badan, ko gi rendah jugak tu kenape?"

Tsk. Fatin! Ko perli aku eh??? Nasib baik lah aku consider the fact yang ko tu kawan aku. Kalau tak... haishh.


Rakan rakan. Sila bertemu kawan saya ini. Cik Nurfatin bt Abd Aziz yang bakal menjadi seorang Doktor Gigi suatu hari nanti.

Say Cheese! Tunjukkan Braces Gigi anda! :D

Wednesday, September 22, 2010

Photographer.s Eye

My eldest sis, Kak Nor attended Photography Class/Seminar to learn the so-called Art of Photography. Personally, I don.t think one needs to learn how to take pictures. I mean, all you need to do is just choose a decent, suitable angle of the subject and press the shutter. TADAA! Got a picture already. As easy as ABC, isn.t it?

Of course it.s that simple. But if someone wants to delve into the mystery of Real Photography, learning it seriously is not gonna hurt.

That.s why my sister managed to capture this:

Pilu di Hari Raya

And this:


Jalan-Jalan Lepak-Lepak

While I took this:

Errr.. Kehijauan Hutan?

"Ape awak amik gambar macam ni, banyak giler ruang kat atas tu. Awak nak ambik gambar orang ke, gambar hutan?" komen Kak Nor. Cehh.

"Itulah namanya Seni. Awak ape tau.." nak jugak aku membalas, berlagak Pro.

Hmph. Tak boleh jadi ni. Aku nak amek Kelas Fotografi jugak lah..

Sims 3 'Late Night'

Can.t wait for this to come out soon! :D

Tuesday, September 21, 2010

ODD

Oh. It.s Obsessive David Disorder, by the way.. XD



Well, actually there really is Something 'Bout Love that breaks my heart, and tears me up :)

Saturday, September 18, 2010

Fasting Feast

During Ramadhan, there were times that my Mom was too tired to cook (read: me and my sisters were lazy to prepare the dish) so we had our Buka Puasa somewhere else. We spent one of the night Berbuka Puasa at Swiss Garden Resort & Spa - less than 5 minutes drive from our house.

View from upstairs

Holler at the Girls, yo!

My Fave Dish: Brocolli and Crab Stick Soup with Bread

Only on Ramadhan can we get to dine at the fancy hotels and restaurants. The usual non-fasting days, kat restoran biasa biasa aja dong... :) 

Friday, September 17, 2010

Of Work and Cracker


A firework is a device containing gunpowder and other combustible chemicals which causes spectacular effects and explosions when ignited. A firecracker is a loud, explosive firework. 

In other words, Firework is bunga api while Firecracker is mercun.

Playing with the safe version of firecracker aka bunga api gives me a warm and satisfying feeling inside. But I think I never play with mercun in my entire life.

Oh! Except the tiny, onion-like firecracker that sounds Pop Pop when it hits the floor. It comes in a small yellow box that has Pop Pop written on it. How I love that one.

Thursday, September 16, 2010

Last Breath


Once in a year, we visited our Grandpa.s grave. 

Looking at the graveyard made me thinking, that some days we all will die, I.ll die too - have I prepared myself for that day?

It made me sad because I know I.m not ready yet. 

And I realize it is only a matter of time, the day when I.ll leave this temporary world.

Wednesday, September 15, 2010

Genius Drawing Tablet


I only know about Wacom Drawing Tablet, which I dream of buying it some days soon. It was expensive.

But when I was wandering around in Subang Parade, I got to know about this brand - Genius, imported from Taiwan. And it was affordable, definitely. Mine costs RM200. But there.s another one cheaper than this, RM100++ only but the speed of the pen flick is much slower.




I made my IIMP Presentation by using this Tablet - that was my first try. 

To tell you the truth, I absolutely love it!

And currently, I am starting to Explore and Experiment with my brand, new gadget.

Toodles!

Tuesday, September 14, 2010

Self-Claimed Model


"Kak Ain tak layak jadi model sebab Kak Ain pendek..", selamba badak si Jehan mengutuk aku.

Hmpph. Sengal betul la. Ingat orang pendek tak bleh jadi model ke? Er.. memang tak boleh kott. Huhu. Jadik model dalam gambar sendiri sudeh...

Huih, bukan senang aku nak pose sebegitu rupa tau. Ditambah lagi dengan gangguan anasir anasir luar yang cuba menghalang niat aku untuk bergambar. 



 

Yang paling tak boleh blah, si Adlin yang sebok nak enter frame skali. 

Adoiyai, sakit jiwa aku skejap.

Monday, September 13, 2010

Raya Raya Raya


Hari ini hari Raya. Saya suka sangat hari Raya. Sebab saya dapat makan banyak kuih Raya. Rumah saya ada kuih Raya. Ada macam macam kuih Raya. 

Saya tak suka sangat pergi beRaya tetapi sebab rumah orang lain ada kuih Raya, saya pun ikut keluarga saya pergi beRaya. Sebab saya suka kuih Raya. 

Kenapa semua orang gembira bila hari Raya? Sebab puasa dah habis, kita semua nak beRaya. Kita semua nak makan kuih Raya! Saya pun gembira bila hari Raya.

Syoknya Raya. Kalau boleh saya nak hari hari Hari Raya. Sebab saya sangat suka Hari Raya.

Raya Raya Raya. Oh. Saya dah penat tulis perkataan Raya. Semua orang, Selamat Hari Raya!

Sunday, September 12, 2010

Balik Kampung is when..

  ..you find your sleep highly disturbed by your Dad.s extra-high-pitch voice, waking you up for Subuh prayer

..you gather all your courage and scream silently when you hit the cold shower at 7.30 in the morning

..you try to stay away from the kitchen because you are bound to help once you step inside

..you have a lot of time time playing TheSims without your Mom noticing

..you pretend not to care about Duit Raya, but whine when you miss one Angpau from an Auntie

..you almost cannot recognize your own cousins because they.re all taller than you

..you feel close to tears when you see your Grandma survives without your Grandpa

..you glance at your married Auntie with her child and wonder when will you have one too ;)


Friday, September 10, 2010

Wednesday, September 08, 2010

no boys allowed


seting: dalam kereta otw balik ke rumah untuk cuti hari raya
masa: 10.10 malam
hari/tarikh: selasa, 7 sept '10

aku: umi, maybe kawan2 kak ain nak datang beraya kat rumah, raya ketiga nanti boleh? kita masak special2 sket la ehh?
umi: boleh.. ajak lah kawan2 awak datang, umi lagi suka.
aku: (ambik masa jap - fikir nak cakap ke tak nak cakap) emm.. tapi maybe kawan2 laki kak ain nak datang jugak kot..
umi: (diam sekejap) kalau lelaki umi tak suka lah datang2 rumah ni, kan dari dulu lagi umi tak bagi bawak kawan lelaki datang rumah. kak nor pun tak penah bawak kawan laki dia datang rumah.
aku: (senyap, tak tau nak jawab apa sebenarnya)
umi: kalau ain cakap awal2 kat umi kan senang, ain cakap je la kat kawan2 laki ain tu yang kita nak pegi bercuti kat phuket, tak ada kat rumah. kalau kawan perempuan takpela, datang je bila2 masa. umi bagi.
ain: (senyap)
abah: ala ain, kalau kawan laki ramai2 datang dalam group tak apa..
aku: (phew. nasib baik ada ayah aku untuk menyelamatkan keadaan)
umi: ehh abang kata siapa yang jadi menteri kat rumah, mar kan.. (berseloroh, cakap kat ayah aku)
abah: lahh awak menteri, saya perdana menteri. apa2 hal pun saya yang tentukan nak bagi ke tak.. (gelak2) 
umi: ain, umi tak suka la macam ni. nanti kalau start dah bagi kat sorang, nanti yang lain pulak nak yang sama. jehan, syakirah nanti nak jugak bawak kawan2 lelaki datang, sebab awak dah start dulu dah.
aku: (haishh susahnya tak ada adik beradik lelaki ni..)
abah: alah, awak tak boleh samakan dengan diorang, diorang tu budak sekolah menengah lagi, ain ni dah universiti da..
aku: (senyum, bangga bangga)
umi: ajak lah kawan awak, ain. umi tak nak layan, tak nak masak..
aku: alahh.....
abah: takpe2 ain, ajak je lah. biar abah je yang layan.
aku: hah, umi. abah nak layan. takpe lah.. (buat muka yang comel2, pujuk mak aku)
abah: abah layan, awak duduk je dalam bilik jangan keluar. nanti abah amik rotan, bedil sorang2..
aku: hahhh??

ayah aku memang slalu macam tu. dulu ayah aku cakap nak hambat dengan penyapu. penah jugak ayah aku kata nak sunatkan sorang2 budak laki yang datang rumah aku. tapi aku rasa ayah aku bergurau je, tak penah pun aku tengok ayah aku buat. err, sebab takde budak laki lagi yang penah sampai ke rumah aku kot. sume tak berani. 

ps. ghafar, hamdi, adli, irfan - aku tak tau la ape yang akan terjadi kalo korang datang nanti. aku rasa baik korang ubah fikiran, pikir masak2 dulu. sebelum terlambat. aku tak tau kalo berlaku apa2 kejadian yang tak diingini tau!

Tuesday, September 07, 2010

raya

hari ni saye balik awal.
bye2 kawan2. hahahahahh

ps. post ini ditulis oleh kawan saya, Cik Fareezah Ramli yang berjaya mencerobohi laman blog saya sebelum saya pulang ke kampung halaman untuk berhari raya. disebabkan aku saya seorang yang baik hati, saya berasa berat hati untuk memadam post ini. kau dengar tu, fareez? aku ni baik hati tau! ;)

Caffeine Craving

This morn, I woke up late enough as it was 10 more mins left before Imsak. Seeing that I couldn.t be possibly having a bowl of Maggi Goreng Perisa Sambal Pedas, I was willing to not having any meal. Instead, I had this. (see left pic)

Conclusion: I think my life largely depends on Coffee. Any brand of coffee would do, but Nescafe Mild is preferable. I could not bear the consequences without you, Mr.N. You are my significant other ;) and I think I.m falling for you. Please, love me back.

(You know what to give me for my birthday present. Hint: It starts with a letter N, theheee)


I drink Radix too. And this one: Kopi Janggut (namanya mungkin agak pelik, tetapi setakat ini tiada sebarang komplikasi yang dialami oleh penulis sepanjang tempoh penulis meminum air kopi ini)


ps. rasa2 aq boleh jadi spokesperson untuk Nescafe tak? Saya Sayang Nescafe! ;)

Sunday, September 05, 2010

Baiti Jannati

I love going back to my house every weekend. No doubt about that.

It is mainly because of the variety of FOOD available. Now with my sisters; 17yo Jehan and 14yo Shadow are on Hari Raya Holiday, the three of us get to decide the Break Fast Menu. 

Tadaa!!

Highly influenced by the Korean drama series :)

You know what else depict the Kor/Jap influence in our house? KBS is a must-watch channel in our house at least two hours a day. Music Box Bank too, but only if my Mom.s not around.

We got Jap/Kor Cookbook, Japanese rice,  Sushi Mat, and Chopsticks. Shadow is learning Korean language. Plus, she frequently updates her PSP with All Things Korean; MV, Variety Show, Drama Series and other stuffs. Jehan is the keeper of Kor/Jap drama series and movies. 10yo Izzah and 5yo Adlin, being the children of the house - quickly imitate and mimic all the lyrics sung by the elder sisters.

I prefer not to get myself too deeply involved in all these things, cuz I know when it comes to Addiction, I'm the worst. Ask My Sims, they know it all.

Saturday, September 04, 2010

A Muslim Comedian :)

There.s a book about 'Men are from Mars, Women are from Venus'.

But Baba Ali speaks about 'Men are from Mecca, Women are from Medina'.



Part 1 where he talks about How Men Get Stressed and How They Deal With It




Part 2 is about How Women Get Stressed and How they want Men to understand



And as usual, he is awesome! :)

Friday, September 03, 2010

What.s With IIMDP


To express my deepest feelings of ukhuwwah to our 'Dentists' Friends, let.s pretend that it is IIMDP - Islamic Input For Medical and Dental Purpose. Does it make you feel a lot better?

Firstly, I did not make the Arabic text by myself. I had asked my friend, Wafa' to help me with the translation. I even considered presenting the whole slides in Arabic but I guess the people who.ll able to understand me would only be Dr Emads and our Arabian friends.

Second of all, I would like to apologise to my PBL Group One for the flaws in the presentation. I.m sorry for not be able to conduct a SERIOUS PRESENTATION (Ali Sajjad, 2010) because somehow I don.t like being too rigid and plain. Of course I CAN present in a SERIOUS tone (try Monotone) yes, I definitely can, but the problem is, it.s gonna be a boring one and are you ready for that?

And not to forget to all the guys in my group especially our Leader, Mr.Hamdi. I am so sorry if my comments/opinions had hurt your feelings ego. We're cool, right? (I don.t hold any grudge against the guys in Zen14, but I bet all the sisters do share the same opinion as I am)

Fourth, I know I made mistakes, I did less elaboration and at times I gave a slightly inaccurate information (thanks Azam for pointing that out). I am not actually a pious person nor am I from Darul Quran. I don.t memorize the Quran by heart, I don.t know lots of religious facts, Hadith and other Islamic stuffs, but I tried my best to give us all a tazkirah (reminder) in which I hope, the message got through to you. That.s the reason I asked for Afiq's help just now. I.m slightly afraid of giving any more inaccurate info.

Fifth, we (PBL Group One) took a lot of time to prepare the Brochure, so please don.t throw it away. Do read it. If you think you did not get something out of my presentation, please refer back to the Brochure because the information is all there. And plus, it took me almost two hours to prepare the slides, so you better appreciate it. :)

I.d like to thank my group members: Hamdi, Afiq, Hanafi, Mujairimi, Firdaus, Shaiful, Saliha, Hannah, Zatul, Fadhilah, Syazzana and Athirah for your willingness in doing this together. You guys are the best!

To express my gratitude, I openly invite you to my house this forthcoming Raya. I.ll prepare the best meals and Duit Raya especially for you. But do take note that my family and I are gonna be at home during the Second and Third Day of Hari Raya only.

ps. kalau korang datang hari lain, aku takkan layan tau. tulah sebabnya aku berani ajak sebab aku tau korang takkan datang punye.... thehehe

Wednesday, September 01, 2010

kereta oh kereta

memang lepas ni aku kena reconsider balik decision aku untuk taknak bawak kereta gi UIA ni. mana taknya, nasib pejalan kaki kat sini ni memang tak berapa nak baik. nak2 kalo terserempak dengan mamat2 sebatch yang memandu bagai nak rak, sampai orang sebesar-besar aku ni pun boleh nak dilanggarnya. pulaknye, penuh satu kereta tu aku nengok, seat depan seat blakang kalo muat kat bonet kereta tu ntah2 nak jugak diisikan dengan orang. korang beli la Triton 4x4 sebijik, baru la best ramai2 lepak kat blakang tu..

ceritanya macam ni, alkisahnya aku, yun dengan syuk nak balik lah mahallah lepas abis kelas, pastu memandangkan kitorang ni tak punya kenderaan untuk dinaiki, kitorang terpaksa la jalan kaki. ape orang kata tu, sambil menyelam minum air. sambil jalan kaki, boleh exercise, boleh gelapkan muka sket..

tengah2 kitorang tengah syok bergossip, tak nampaklah pulak ade sebijik kenderaan kecik  beroda empat berjenama ape ntah tengah meluru ke arah kitorang, kitorang buat je la selamba badak sebab ade lagi satu lane kosong kat sebelah tuh. alik2 kitorang pulak hampir nak dilanggarnya. nasib baik aku takde sakit hati (read: heart attack) kalo tak memang jatuh pengsan la aku kat tengah2 jalan tuh. haishhh nasib baik jugak la skang ni bulan ramadhan bulan yang mulia. kalo tak memang macam-macam ayat dah keluar tadi.

ni aku rasa dah masuk kali kedua dah kitorang nyaris2 tercabut nyawa tau. cube la bayangkan, kalo tetibe stereng kereta tu terlepas time mamat2 yang tak berapa nak matured tu acah2 kitorang, and kitorang tak sempat nak elak, agak2 apekah yang akan terjadi? nak bawak gi hospital da tak boleh muat kereta dah. lainlah kalo diorang tu budak2 medik yang da masuk clinical year, yang ilmu bab2 road accidents ni sume da ade dalam kepala, at least tau la jugak camne nak handle situasi macam tu.

nanti kita da masuk fourth year, aku bagila can korang nak bereksperimentasi dengan kereta masing2. korang kalau boleh langgar je aku time aku tengah jalan2 ngan yun ngan syuk (aku sorang je, jangan langgar diorang plak mampus aku nanti) pastu agak2 aku da sakit yang teramat sangat, boleh lah korang praktikkan ape yang korang belajar. lagi baik sediakanlah pembalut luka, antiseptik, anduh, sume2 bende kat backseat tu, just in case kalo2 korang tak sempat bawak aku gi hospital. tapi kalau korang rase brani nak buat, bagitau aku dulu. aku nak call polis dengan parents aku suruh tunggu kat tempat kejadian.

aku bukanlah marah sangat pasal bende2 remeh temeh ni, alah small matter je. tapi kan, alangkah baiknya kalo sape2 yang rase2 ade kereta tu bersikap gentleman sket. ala, bukannya selalu nak tunjuk baik kan.

ape kate time kitorang tengah jalan2 nak balik mahallah, korang yang tengah berada di dalam kereta tu lalu melintasi kitorang, nampak kitorang macam da tak larat sangat nak jalan, slowkan kereta, turunkan cermin kereta perlahan-lahan, seraya berkata,

"ehhh, kesiannya korang berpanas terik ni, boleh aku tumpangkan?"

tak ke sejuk perut ibu yang mengandung dapat anak macam tu? ;) 


ps. kitorang nak tumpang ke taknak tumpang ke blakang cerita lah. offer tu yang penting. thehehehe.