Monday, August 08, 2011

Dessert for the Day

Me and my Mom dah plan untuk buat kuih raya/dessert/juadah sepanjang Ramadhan ni. Bukanlah hari-hari tapi bila ada masa lah. Except for the day yang kitorang plan untuk berbuka kat luar, haa time tu kite enjoyy!! :)

First day of Ramadhan, mak aku ajar buat kuih ni. Nama dia Nekbat, cane nak eja pun aq x sure. Well, sebenarnya bukanlah kena 'buat' pun kuih ni. Kita g je beli kat kedai kuih yang da siap buat, dia macam bahulu. RM2.50 sepeket, ade la dalam 6/7 biji. Pastu kite sediakan je kuah manisan dia.

Manis tapi sedap. Lain kali kitorang nak try buat kaler hijau/pink pulak. Heheh.
Aritu kitorang buat kuih Butir Nangka. Yang biasa orang Kelantan makan tu, guna tepung pulut, letak pandan, kaler hijau - and kuah dia santan. Lupa pulak aq nak amik gambar.


Pastu kitorang try buat pizza. Mini pizza lah. Letak crabstick, sosej, burger daging potong kecik2 atas dye. Tak berapa jadi sangat, tapi boleh lah tahan sedapnye. Hehehe. Gambar pun takdek la. Xpe2 lain kali aq buat, aq tunjuk ehh :)


Puding Karamel pun buat jugak. Kebetulan ayah aq ade meeting malam tu, so kitorang hidangkan puding tu dalam mangkuk kecik2, dihiasi dengan koktel buah. 8 orang yang makan, 8 mangkuk sume abis licin. Tandanya ape tu yee? Hehehh


Lepas ni kitorang nak try buat biskut raya pulak. Maybe Biskut Nestum or Almond London. Senang lah raya nanti, tak payah beli kuih banyak2. Buat sendiri sudahh..


ps. Nak belajar buat dessert banyak2. Senang nak tambat hati suami mak mertua nanti ;)

2 comments:

  1. salam alaik, kak pah.

    beli crabstick yg mana? crabstick yg warna merah-putih tu jakim buat DNA test ada DNA khinzir. beware ya. take care!

    salam ramadhan kareem.. ;)

    ReplyDelete
  2. ouh seriously? thx for the info jibah. rlly appreciate it :)

    ReplyDelete