Friday, August 31, 2012

Selamat Hari Merdeka!




Yeah, I will get to that Merdeka part later :) Here are a few random Music Videos I happened to watch tonight. Enjoy! XD

Make sure that you never leave your dreams behind :)

Hey, If we give a lil Love, Maybe we can change the world :D

Cool Cool Cool XD

I was here :'(

These times are hard, but they will pass :')

Cukup Cukup la tu~ :P

Aww Tomok :D 
God, I remember my Standard 6 classmate singing this song 10 years ago! :D

90's songs rule! XD

Tomok Reborn ;) 

One of Tomok's new songs

I was thinking about including MV of Chammak Challo here, from the Movie Ra.One (Shah Rukh Khan & Kareena Kapoor) but the video is a bit offensive (too sexy for my liking, lol)

Anyway, you can YouTube it yourself if you want. Akon sings that Hindi/Tamil song with few English lines included, but ShahRukh lipsyncs the song in the MV.

So that's all for now. Happy 55th Merdeka Day, Malaysians! :D






Sunday, August 26, 2012

#62: Running Man

My Sister asked me to draw this one.
























I don't watch this TV Show, so I have no idea who is who.
My main reference. Apart from Wikipedia, of course.
This one I found from the internet. Cool Cool Cool :D

Sunday, August 12, 2012

Lapar




Ingat lagi masa aku puasa sunat / puasa ganti kat UIA. Selalu jugak aku mengadu 'Laparnyee..' kat kawan2 aku bila ada classmate yang dengan tidak sengaja makan depan kitorang yang tengah puasa. Ataupun bila ada bau-bau makanan (yang seriously boleh menyebabkan air liur meleleh) time tengah dengar lecture, mula lah aku tak senang duduk.

Pastu Yun (kawan aku) akan cakap, 'Pah, puasa lah.. Kurang pahala puasa nanti..'. Shuk (kawan aku yang lagi sorang) akan tanya, 'Pah sahur tak pagi tadi?' Aku pun jawab, 'Dah. Makan nasi beli petang semalam. Rasa macam dah nak basi tapi aku makan je..

Ah. Rindu pulak tiba-tiba.

Dekat rumah ni pulak, adik aku Adlin, exhibit symptom yang sama time tengah puasa. Pagi tadi aku konon-kononnya nak try lah buat biskut Sarang Semut, si Adlin ni menyibuk je nak tolong. So aku bagi lah dia tolong masukkan adunan dalam papercup sama-sama.

Percayalah, dari segi texture and shape, tak jadi rupa Sarang Semut pun. More like Biskut Busut Anai-Anai. Tapi dari segi rasa, boleh tahan la sedapnya.

Next time, aku kena guna Sagat. Baru la bentuk dia jadi comel sket.

Pastu sambung cite pasal Adlin. Dia ni memang sangat tak tahan godaan. Lepas kitorang da masuk biskut dalam oven and bau biskut da tersebar ke serata dapur, dia pun start..

'Umi, laparla.. Alin nak buka puasa boleh?' 
'Umi, Alin nak rasa sikit je biskut ni..'
'Kak Ain, sedapnya bau.. Alin laparla..'

..sambil dia ambik bau biskut tu, hidung betul betul kat depan biskut. Aku pun bising la.

'Kalau Alin macam ni, asyik mengomel lapar lapar je, Kak Ain malas dah nak ajak Alin tolong buat kuih'

'Bukannya Alin sorang je lapar. Kak Ain pun puasa. Kak Ain pun lapar jugak..'

'Dah kenapa Kak Ain tak meraung lapar pun?', tanya Adlin.

'LAAAPAAAAARRR!', aku menjerit.

Lepas habis gelak, kitorang duduk atas katil baca buku sama-sama.

'Kak Ain, Alin kena kira sampai berapa baru nak buka puasa?'

Aku tengok jam. Baru pukul 12.30 tengah hari. 'Kira sampai 1 juta', aku mengacah.

Adlin start mengira, '1..2..3..4..5.....' Sampai 207, dia cakap penat. Dia keluar bilik jap, pastu masuk balik.

Sambil tengok rak buku dia tanya, 'Kak Ain, Alin kena baca berapa banyak buku baru boleh buka puasa?'



Seriously??!

Distracted


I was in the middle of drawing this when I suddenly remembered,

'Oh. I bought a Jodi Picoult novel few weeks ago. I haven't read it yet'

So I grabbed 'House Rules' on the bookshelf and started reading.


Yeah I like to picture the book cover like the one in the right, too XD But Picoult did not write about House, by the way.

I love Picoult's writing style. It's very brilliant and touching. I always shed a tear or two when I read most of her novels. 

This book tells us about a kid, Jacob who has Asperger's syndrome, a kind of autism. He was accused of murder and being tried in court. The way Picoult (I feel rude calling her just Picoult, should I write Aunty Jodi then?) describes each character in the novel makes me feel so close to them. Jacob's brother Theo, the lawyer Oliver, the police Rich, the father Henry etc. It is heartwrenching to read about Jacob's mother, to feel her emotions about the situation and all :'(

Jacob's Mom, Emma had set few house rules for the family, to help Jacob behave. Like, how they must always tell the truth, they must clean their own messes and Jacob must always take care of his younger brother, Theo. And Jacob did follow the rules :'( 

Anyway, now that I finished reading it, I can resume my previous drawing.

Oh wait a second.




I think I haven't read 'One Day' either.

Friday, August 10, 2012

#59: Suits



Different hair colours - Noted
Very little resemblance - Noted

I need more practice - Very Much Noted XD

Tuesday, August 07, 2012

YouTube Copyright Warning!

Last June, I recorded a video (by using my camera) on Maher Zain's concert at Stadium Merdeka, KL. Then, I uploaded it on YouTube. The video got 5000+ views last time I checked, yesterday night.

I received notification regarding the copyrighted video a few weeks ago, but I thought it was a bluff. I managed to make it disappear.
  
Then I logged in to my account just now, only to see there was a red page warning (above picture). I could not proceed unless I click I acknowledge. So I did.

Then I was forced to watch a video about YouTube Copyright school and answer a few questions regarding copyright matters. It's a relief to see my YouTube account is still available. But the video is gone :(

Though it's a bit sad to see the video no longer exists in my channel, let's face reality. It's my fault in the first place. It serves me right :( 

Let's just say, I learnt my lesson already. You can read about Copyrights here.

So kids.. You should never record and upload a video of some famous singer in a concert without asking the permission of the copyright owner. Even though you edited it very nicely, stayed up till midnight to trim the video, wait for half a day to be uploaded on YouTube!!, it is VERY VERY VERY WRONG to do that, you know! It may lead to termination of your YouTube account or legal action can be taken against you.

I don't know whose permission you should ask. I DON'T EVEN CARE!!! 

*frustrated, very. very. very.

#50: Doodles

Random.

Tortoise.

Big-headed

Of Bamboo Fun

Tadaa!



Unwrapping Unboxing?

Posterior Back view

About the same size as my Laptop.


Bamboo Dock. Landmarker.
Mona Lisa.

Doodler.
Free The Bird. It's a Game.



And a few other apps available from the internet



























Bought at C-Zone Shop, 2nd Floor, Low Yat Plaza. Cost me my Dad RM700. It comes with Installation CD and Bundled Software DVD (Adobe Photoshop Elements 9, Corel Painter Essentials 4 and Bamboo Scribe 3.0).

The available accessories are wireless accessory kit and carrying bag. I wanted to buy the wireless kit but my Dad asked me to use my own money.

Well, it can wait. Lol

Lalalala~

Monday, August 06, 2012

Still Proud of You, Dato' LCW.

No need to apologise, Dato.

It's okay. You fought hard against Lin Dan. It was a good match.

Silver.

On paper today :'(

I don't like him. He reeks of arrogance.

Proud :)

Sunday, August 05, 2012

TS3 Latest Expansion Packs! :D


Winter and Spring Flings ;)


Zombies and Pixies :)

Wowwwww :D :D :D Can't wait Can't wait :D :D :D

Friday, August 03, 2012

Cabaran Al-Quran





Adik aku ajak lah main game ni. Dah lama sebenarnya game ni ayah aku beli, tapi kitorang jarang main. So si Adlin yang tengah bosan ni mengada-ngada pulak pegi buat keluarkan game ni, ajak aku main sekali. 


Aku memang lah tersangat malas nak melayan budak kecik ni, sebab aku tengah dok busy melukis lukis, menghabiskan masa aku dengan amat efektif sekali konon-kononnya lah kan. Bila dia dah menyibuk, aku pun jadi tak tenteram nak sambung kerja.


So aku layan la dia sekejap. Game ni untuk budak besar sebenarnya, tulis kat situ untuk 8 tahun hingga Dewasa. Dia ada set of questions untuk dijawab, and kalau siapa yang dapat jawab, dia akan maju satu petak ke hadapan. Cewah, berbahasa baku pula daku. Nak dijadikan ceritanya, main dengan budak 7 tahun memang agak kelakar. Dan skema yang amatt. 


1. Adlin: Apakah maksud Hijrah?
Aku: Alah senang je. Berpindah dari satu tempat ke satu tempat yang lain.
Adlin: Salah! Perpindahan Nabi Muhammad saw dan para sahabatnya dari Makkah ke Madinah.
Aku: Sama lah tu!
Adlin: Mana ada sama! Salah salah
Aku: =.='


2. Aku: Apakah minuman yang akan diberikan kepada penghuni Neraka sebagai pembalasan?
Adlin: Hmmm..
Aku: Air apa?
Adlin: Hmm.. Air... Air..
Aku: *gerak-gerakkan jari tunjuk gaya air yang menggelegak
Adlin: Air soda?
Aku: *gelak terbahak-bahak* Mana ada orang minum air soda dalam Neraka lah!


3. Adlin: Apakah nama baru bagi Bandar Yathrib?
Aku: Kak Ain tahu! Madinah!
Adlin: Salah! Madinah al-Munawwarah!
Aku: =.='


4. Aku: Siapakah yang membina Kaabah?
Adlin: Nabi Muhammad! *dengan yakinnya menjawab
Aku: Salah! Zaman Nabi Muhammad tu Kaabah dah ada lah
Adlin: Hmm Nabi Adam! *pulak dahh
Aku: Waktu tu mana ada Kaabah lagi.. (Zaman Nabi Adam, Kaabah tengah dibina. Bila Nabi Adam wafat, anak-anaknya pula sambung bina Kaabah sebelum runtuh sebab banjir. Nabi Ibrahim bina semula Kaabah untuk kali kedua and kekal sampai sekarang). Ada sorang nabi, dengan anak dia. Alin kan dah belajar kat sekolah. Start dengan huruf I. Ha fikir fikir..
Adlin: Isa? *habis semua Nabi nak disebut nya
Aku: Nabi Ibrahim dengan anak dia Nabi Ismail lah, ingat tu! Basic punya soalan ni, jangan lupa. *mula dah aku start berleter


5. Adlin: Bilakah masa umat Islam dibenarkan untuk makan sepanjang Ramadhan?
Aku: Lepas terbenam matahari!
Adlin: Salah! Dari terbenam matahari (waktu Maghrib) sehingga waktu Fajar!
Aku: =.='


6. Aku: Apakah pokok Zaqqum dan di manakah ia boleh dijumpai?
Adlin: Emm, kat Syurga?
Aku: Kat Neraka lah! Kalau tadi Allah bagi air yang menggelegak untuk orang kat Neraka, makanan dia pulak Allah bagi buah daripada pokok Zaqqum. Ingat tu!
Adlin: Yela yela *muka bosan sebab asyik dengar aku membebel


7. Adlin: Apakah pengajaran kita terima daripada ibadah puasa?
Aku: Dapat kawal nafsu?
Adlin: Salah! Mengawal diri!
Aku: Sama lah tu!
Adlin: Mana ada sama. Salah salah
Aku: =.='


8. Adlin: Bagaimanakah Allah menganjurkan kepada kita untuk membelanjakan harta?
Aku: Hmm.. ke jalan Allah?
Adlin: Salah! Tidak boros dan membazir!
Aku: Sama lah
Adlin: Kak Ain selalu cakap sama padahal tak sama punn
Aku: =.='


9. Adlin: Apakah perjanjian yang dibuat Allah dengan Nabi Ibrahim as dan Nabi Ismail berhubung dengan Kaabah?
Aku: Er.. supaya jaga Kaabah elok elok? 
Adlin: Salah! Menjadikannya sebagai Kiblat bagi umat Islam!


10. Adlin: Bagaimanakah cara kita berjalan di atas muka bumi?
Aku: Gravity?
Adlin: Salah! Tidak dengan keangkuhan, tetapi dengan perasaan rendah diri.
Aku: *gelak sendiri dengan jawapan aku


Macam ni lah kalau main dengan budak kecik. Adehh =.='